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温州蜜柑果汁よりγ-アミノ酪酸の分離   :   Isolation of γ-Aminobutyric Acid from Unshu Citrus Juice. 

作成者 信濃, 栄, 彼谷, 俊夫
作成者 (ヨミ) シナノ, サカエ, カヤ, トシオ
作成者の別表記 SHINANO, Sakae, KAYA, Toshio
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 1.温州蜜柑果汁中の遊離アミノ酸を先ず陽イオン交換樹脂"Amberlite IR 120"で捕集し溶離後, これに就て二次元クロマトグラフィーを行うことによつて, より適確な検出が可能であることを実証した.2.上記果汁中のアミノ酸の"ダイヤイオンBK"を用いたDisplacement chromatographyを行いフラクションコレクターによつて各アミノ酸を分別し, 各フラクションよりAspartlc acid, Serine, Asparagine, Prolineを分離した.3.次に二次元クロマトグラム上の未確認物質を多量に含むフラクションを得て, この中より未確認物質を単離し, これがγ-Aminobutyric acid なることを確認した.その収量は果汁7.2lより570mgであつた.
(1) Free amino acids in citrus juice, (Citrus unshu, Sugiyama), were detected on twodimensional chromatogram more exactly than other methods, which had been reported previously, by the use of the Cation exchange resin, "Amberlite IR 120", as an adsorptive filter for the amino acids. (2) Aspartic acid, serine, aspargine, and proline were isolated from cirtus juice, (above mentioned), by displacement chromatography on ion exchange resin, "Daiyaion BK", and the use of automatic fraction collector. (3) The unknown substance on two-dimensional chromatogram of free amino acids in citrus juice, (above mentioned), was isolated from 7.2l juice by displacement chromatography on ion exchange resin, "Daiyaion BK", and the use of automatic fraction collector. This substance was identified as γ-aminobutyric acid, the quantity of which was 570mg.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00025777
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.2 page.41-46 (19540930)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280108.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

597 times.


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