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マロングラッセの変質防止に関する研究   :   Studies on the Prevent of Deterioration for Marrons Glaces. 

作成者 綾野, 雄幸, 牧田, 胖
作成者 (ヨミ) マキタ, ユタカ
作成者の別表記 AYANO, Yuko, MAKITA, Yutaka
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 (1)マロングラッセの変質防止法として真空密封(25吋の減圧下で密封), アルコール添加密封, 紫外線照射密封, 防腐剤添加密封, 窒素ガス充填密封など各種の方法を試みたが, 窒素ガス充填法は室温下で約8カ月の貯蔵に対しても, 何等変化なく好結果を得た.他の方法では4カ月頃から黴が発生し, 品質を低下させた.(2)長期貯蔵の万全を期すためには包装前にマロングラッセ, 容器及び包装紙を紫外線照射(殺菌燈を使用)で予備殺菌し, 次いで窒素ガス充填法により密封するのが最も良い方法であると思う.(3)マロングラッセ変敗の原因となる微生物としてAspergillus amstelodami (MANGIN), Aspergillus flavus LINKの2種を分離した.この菌を接種し加温検査した結果, 窒素ガス充填法では何の変化も認められなかった.本研究に当り, 種々御助言をいただいた国立栄養研究所井上憲政博士並びに本学部竹花, 高野両助教授に対し深甚なる謝意を表する.また菌の検索を行っていただいた長尾研究所椿氏に深謝する.
This Experiments were carried on the storage of preserved Marrons Glaces. In preparing chestnuts into Marrons Glaces, the general method was used and they were canned in No. 6 size cans utilizing the following packing techniques. (1) Ordinary canning. (2) Vacuum sealing. (3) Packing with some alcohol vapors. (4) Using antiseptics. (5) Radiating ultra-violet rays. (6) Packing in nitrogen gas. (Vacuumizing-Gassing method) (7) Combination of (3) and (6) techniques. (8) Combination of (4) and (6) techniques. (9) Combination of (5) and (6) techniques. (10) Combination of (4), (5) and (6) techniques. Investigations of the canned products were made after 20 days at 35℃ incubation and also after 2-8 months storage at room temperature. The products were attacked by mould under techniques (1), (2), (4) and (5). In using technique (3) the product was not mouldy. However the strong smell of alcohol fills in the cans, the surface of the product was dry, and the characteristic flavor and taste of Marrons Glaces were lost. Each can packed in nitrogen gas (6)-(10) brought scarcely any deterioration, especially (9) gave a satisfactory result. In study the microorganisms causing deterioration was detected to be Aspergillus amstelodami (MANGIN) and Aspergillus flavus LINK.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00025802
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.5 page.1-7 (19571230)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280151.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

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