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水溶液中におけるビタミンB_1塩類並に誘導体の加熱に対する安定性について   :   Stabilities of Thiamine Salts and Derivative in Aqueous Solution during Heat Processing 

作成者 綾野, 雄幸, 高井, 宏
作成者 (ヨミ) タカイ, ヒロシ
作成者の別表記 AYANO, Yuko, TAKAI, Hiroshi
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 ビタミンB_1塩酸塩, ビタミンB_1硝酸塩及びディベンゾイルチアミン塩酸塩(DBT塩酸塩)の3者につき緩衝液中及びカルシウム塩を添加した馬鈴薯澱粉溶液中における熱に対する態度を比較した.(イ)pH2.2から8.0の間において, pHが上昇するに伴い何れのB_1も少しずつ残存率は低下した.DBT塩酸塩はアルカリ側で他のものより高い残存率を示した.(ロ)pHと加熱時間を一定にした場合.B_1の残存率は温度の上昇に伴い低下した.DBT塩酸塩は他の2者より安定であった.(ハ)pHと温度を一定にした場合, B_1の残存率は加熱時間の増加に伴い低下した.DBT塩酸塩は他の2者より安定であった.(ニ)溶液中のB_1の濃度に関しては何れもB_1の残存率に差がなかった.(ホ)カルシウム塩を含む馬鈴薯澱粉溶液において, 炭酸カルシウムと共存するB_1は非常に容易に分解し, その残存率は殆んど0であった.乳酸カルシウムと共存するものは約半分が分解した.同じ条件で燐酸2カルシウムと共存するものは僅かの分解であった.カルシウム塩を共存させて加熱した場合, 3種類のB_1の安定度は次のようであった.DBT塩酸塩>B_1硝酸塩>B_1塩酸塩但し燐酸2カルシウムの場合はB_1硝酸塩が優れていた.結論としてDBT塩酸塩は他のB_1塩よりも加熱に対して安定で, 食品のB_1強化用として効果的であることが認められた.終りに本実験のために試料を提供下さった武田薬品工業株式会社に厚く謝意を表する.
The authors compared the thermal behaviors of thiamine hydrochloride, thiamine mononitrate and dibenzoyl thiamine hydrochloride in buffered solutions and in potato starch solutions containing calcium salts. The results are as follows : (1) Increase in pH from 2.2 to 8.0 caused progressive decrease in thiamine retention, but dibenzoyl thiamine hydrochloride retention was higher than others in the alkaline zone. (2) In the fixed pH and heating time, thiamine retention decreased with increasing temperature, but dibenzoyl thiamine hydrochloride was more stable than others. (3) In the fixed pH and temperature, thiamine retention decreased with increasing heating time, but dibenzoyl thiamine hydrochloride was more stable than others. (4) As regards the concentration of thiamine in solution, the thiamine retention made no difference. (5) In potato starch solution containing calcium salt, thiamine coexisting with calcium carbonate decomposed very easily, and the thiamine retention was almost zero, thiamine with calcium lactate decomposed by half under same conditions, and dicalcium phosphate decomposed less. Stabilities of thiamine salts and derivative heated with calcium salts were in the following order : dibenzoyl thiamine hydrochloride>thiamine mononitrate>thiamine hydrochloride However, in the case of thiamine containing dicalcium phosphate, thiamine mononitrate was more stable than others. In conclusion, dibenzoyl thiamine hydrochloride was more stable than others, and proved to be effective for thiamine enrichment of foods.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00025875
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.10 page.1-7 (19621231)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280272.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

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