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Aspergillus glaucus群種の培養に関する基礎的研究 : 培地の糖濃度とアミノ酸類が生育に及ぼす影響について   :   Studies on the Cultural Media for the Growth of Aspergillus glaucus Group : The influence of sugar concentrations and kinds of amino acids in the media on the growth of the fungi 

作成者 高野, 一郎, 矢吹, 稔
作成者 (ヨミ) タカノ, イチロウ
作成者の別表記 TAKANO, Ichiro, YABUKI, Minoru
日本十進分類法 (NDC) 465
内容 Aspergilllus glaucus群種であるAsp. amstelodami, Asp. chevalieri, Asp. glaucus, Asp. mangini, Asp. medius. Asp. repens, 及びAsp. ruberの7菌種についての培地の糖濃度, 培地の窒素原と菌の生育との関係について実験をおこなつた.Asp. glaucus群種は培地のショ糖濃度40〜60%附近が生育に好適であつて, これより低いかあるいは高い濃度では生育は劣る.Asp. or yzaeは培地のショ糖濃度20%で最高の生育を示し, 90%では全たく生育しないが, Asp. glaucus群種はショ糖90%でもわずかではあるが生育を示しこの群種の耐滲透圧性を現わしている.培地の窒素原にはカザミノ酸, アルギニン, アスパラギン, アスパラギン酸, グルタミン酸, グリシン, スレオニン及び硝酸ナトリウムが適当であつた.アラニン, シトルリン, オルニチン, フエニルアラニン, プロリン, セリン, 硫酸アンモニウム, 尿素等も窒素原として利用された.
Molds of Aspergillus glaucus group : Asp. amstelodami, Asp. chevalieri, Asp. glaucus, Asp. mangini, Asp. medius, Asp. repens. and Asp. ruber, were cultivated on agar media containing varying concentrations of sugar or many kinds of nitrogen sources including amino acids, and suitable constitution of cultural media for these group of fungi were studied. Favorable concentration of sugar in the media is lying in 40 to 60% was found, and these molds tested exhibited growth on the medium contained 900f sucrose, however, Asp. oryzae could not show any growth on the same medium. Nitrogen sources suitable for growth of these fungi were arginine, asparagine, aspartic acid, glutamic acid, glycine, threonine, and casamino acids. Sodium nitrate was also found to be favorable nitrogen source.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00025928
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.13 page.45-49 (19651231)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280360.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

799 times.


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