Back
モモ缶詰の品質に関する研究 : I.アントシアンの紫変現象防止について   :   Studies on the Quality of Canned Peach : I. On the Prevention of the Change in Anthocyanin Color into Purple 

作成者 宮川, 裕生, 竹花, 秀太郎
作成者 (ヨミ) ミヤカワ, ヒロオ, タケハナ, ヒデタロウ
作成者の別表記 MIYAKAWA, Hiro-o, TAKEHANA, Hidetaro
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 クワの実から分離したクリサンテミンの溶液に各種化合物を作用させて, 7日間貯蔵し, その間520mμにおける吸光度を測定し, その分解に対する影響をしらべた結果, 1.アスコルビン酸, イソアスコルビン酸は色素を顕著に分解する.2.しよ糖はこれらによる分解を一時的に抑制する.3.すずは作用後直ちに反応するが, 貯蔵中はほとんど変化を来たさない.4.ポリりん酸塩はキレートの生成を多少抑制する.5.pH2〜5で色素液の吸光度の急激な低下がみられるが, 30℃で8日間貯蔵したものでは, 急激な低下はpH2〜3で認められる.また, モモの缶詰を作成し, その際これらの化合物を加えてその影響を観察した結果, アスコルビン酸, イソアスコルビン酸を加えたものは, 紫変現象を完全に防止し, シラップの状態, 風味に対しても, 好結果をもたらした.
Studies on the Quality of Canned Peach. I. On the Prevention of the Change in Anthocyanin color into Purple. H. MIYAKAWA and H. TAKEHANA. Faculty of Horticulture, Chiba University, Matsudo, Japan. Tech. Bull. Fac. Hort. Chiba Univ., No.14, 43〜48, 1966. Red pigment (crysanthemin) in white peach changes its color into purple or blue by canning. The reaction originates in the production of chelate compound of peach anthocyanin and tin from can, and takes the deterioration of canned peach. The effects of decomposing reagents of anthocyanin and other compounds were studied, by using the model system composed of crysanthemin from mulberry (Morus bombycis) and other additives. Ascorbic or iso-ascorbic acid was most effective for the prevention of the discolorment, and polyphosphates had some effects for it, in the tests of model system with determining the absorption in model solutions at 520mμ. The effects of them were, too, confirmed in the canned white peach, and the addition of 50mg0f ascorbic or iso-ascorbic acid prevented the discolorment of crysanmin in white peach, perfectly.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00025941
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.14 page.43-48 (19661231)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280384.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

696 times.


Search
Related Materials in