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特産地農業に関する研究 : IV.関東におけるイチゴ生産の実態と主産地形成に関する経営的考察   :   Studies on the Specialized Farming (Truck Farming) : IV. Reseaches on the Strawberry Production and Farm Economic Consideration on the Development of its chief Producing Areas in the Kanto Districts. 

作成者 中島, 忠重
作成者の別表記 NAKAJIMA, Tadashige
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 第1報(中島ほか, 1960)の総論に対応する各論の展開をはかるため, 関東イチゴ産地の現地調査を行ない, その実態を明らかにするとともに, 内包する経営的問題を考察し, 主産地形成に必要な条件設定を試みた.その結果を要約すれば次のようである.1.イチゴ生産の概覲1)関東におけるイチゴ生産は, 神奈川の昭年初期を別とすれば, 昭和30年前に台頭している.2)生産の特に著しいのは埼玉・栃木の両県であり, 昭和39年以降にはかっての大産地静岡を上回わる生産段階に入っている.神奈川・東京を除くその他の諸県は, 今後の生産の進展が期待されている.3)産地は, 集団化の程度を別とすれば, 北関東主産県では全域にわたっており, 河川流域の沖積層, 水田地帯に主産地が展開している.4)品種は, 促成産地は福羽種に代表され, 新興産地(半促成および露地)ではダナー種が主体となっている.5)現時点でみる限り, 市場占有率と早期出荷をめぐる競争であり, 新旧産地間の競争は激化しつつある.2.イチゴ作導人の要因1)導入の動機は, 旧産地神奈川は, 昭和初期の農村不況に対応する水田裏作の振興, 養蚕からの転換があげられる.新興産地では, ムギ作の代替作が共通要因となっており, その底流をなすものとして, 大衆需要に支えられた収益作物であること, 農閑期労力の収益化, 稲作との労働競合が少ないことなどがあげられる.2)なお, 導入要因としては, 以上のほかに経営的, 社会的因子があげられ, 特定人物, 特定グループの活動もみのがせない.3.産地の経営的特徴1)産地の経営類型は, 「水田+イチゴ」の複合経営形態が支配的であり, ほとんどが水田の利用である.2)技術革新によって作型および栽培方式が多様に分化し, 生産規模の拡
Studies on the Specialized Farming (Truck Farming). IV. Reseaches on the Strawberry Production and Farm Economic Consideration on the Development of its Chief Producing Areas in the Kanto Districts. T. NAKAJIMA. Faculty of Horticulture, Chiba University, Matsudo, Japan. Tech. Bull. Hort. Chiba Univ., No.15: 63〜81. 1967. This paper gave a result of survey tried as one of the studies concerning the specialized farming for the strawberry production in the Kanto districts. This study was conducted from the point of view of forming the chief strawberry producing areas. The strawberry production in the Kanto districts started at the beginning of Showa, but other newly rising producing areas started in about 1957. Especially Saitama and Tochigi prefecture made a great progress. The producing areas occupy the paddy zone on the basin of rivers. The motive of the strawberry production is concerned in managerial and social factors. The type of farming in the chief producing areas belongs almost to the type of diversified farming of rice culture in addition to strawberry culture and the paddy field was utilized. There were many types of strawberry cultivation and in each producing area difference of the combination pattern of the cultivation type was observed. But these combinations were not fixed. In the northern districts of Kanto, the forming step in the chief producing areas is in process of enlargement of planted area. At the same time, it is in process of richness in contents. Kanagawa prefecture is in the process of richness in contents. For the formation of the chief strawberry producing areas, it is necessary to dissolve many kinds of personal differences among farms, to plan the enlargement of producing scale, to have independency for producing farms and to rear main farmers. For the maintaining of the strawberry producing areas, it is necessary to establish the leading system of the concerning agencies.

公開者 千葉大学園芸学部
公開者 (ヨミ) チバ ダイガク エンゲイ ガクブ
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00025959
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.15 page.63-81 (19671231)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280415.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

539 times.


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