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鶏卵の形状について : II.白色レグホン種および四元交配種の卵型と卵質について   :   Shape of Hen's Egg : II. Shape and Quality of Eggs of White Leghorn and Four-Way Crossbred Hens 

作成者 石橋, 功, 高橋, 紀代志
作成者 (ヨミ) イシバシ, イサオ, タカハシ, キヨシ
作成者の別表記 ISHIBASHI, Isao, TAKAHASHI, Kiyoshi
日本十進分類法 (NDC) 646
内容 WL種38羽, D種43羽の鶏が, 産卵開始後365日間に生んだWL卵9, 821個, D卵11, 425個, 計21, 246個について卵型を測定した.また産卵開始直後より, 4週毎に14回にわたり, 卵質および卵内容についての調査も併せ行なった.1.供試したWL種およびD種の初産日令は162.8および158.9日, 初産時体重は1.611および1.527kg, 平均産卵数は262.4(71.78%)および268.5個(73.33%)であった.2.WL種およびD種の平均卵重は, 55.30および59.54gで, 両者の間に1%水準での差があった.なお, 産卵開始後6カ月間における月別卵重増大量は, WL種2.86g, D種3.53gであり, 平均卵重に達するのは両品種共産卵開始後約4カ月であった.3.産卵開始後の日数経過に伴って, 長径, 短径共に増大するが, 卵型係数はWL卵が73〜74.5(平均73.86), D卵は71.5〜72.5(平均72.01)の範囲にあって, ほぼ同じ形で増大した.4.WL卵およびD卵の卵重と長径間には, r=0.858および0.878, 卵重と短径間には0.894および0.858のいずれも高い相関があるが, WL卵およびD卵の卵重と卵型係数の間の相関は, r=0.037および0.035で, ほとんど相関が存在しなかった.5.卵型は鶏の個体によって相当の差違がみられるが, 同一個体内における変異の幅は小さく, 大部分のものは標準偏差±2.1以内であった.6.週令の経過に伴って, 卵殻厚, 卵白高およびハウユニットは低下するが, 卵黄高は48週令(2月)まで漸増して, 以後漸減した.7.WLおよびD種卵の卵重と卵殻厚の間には, r=-0.004および-0.051, 卵重と卵黄高間には, 0.375および0.315, 卵重と卵白高間には, -0.083および-0.008, 卵重とハウユニット間には, -0.284および-0.173の相関があった.8.週令の経過に伴って, 卵黄や卵白重は漸増する傾向にあるが, 卵殻重は54週令(4月)以後漸減した.また週令の経過に伴って卵殻の%は漸減し,
Shape of Hen's Egg. II. Shape and Quality of Hggs of White Leghorn and Four-Way Crossbred Hens. I. ISHIBASHI and K. TAKAHASHI. Faculty of Horticulture, Chiba University, Matsudo, Japan. Tech. Bull. Fac. Hort. Chiba Univ., No.16: 89〜102, 1968. Eggs laid by White Leghorn (WL) and four way crossbred (D) hens were examined for shape and quality. A total of 21, 246 eggs (9, 821 by WL and 11, 425 by D hens) were collected over a period of 365 days after the first eggs were laid. In 38 WL and 43 D hens, sexual maturity for the first egg laying was reached at 162.8 and 158.9 days of age, on the average, the average body weight at sexual maturity was 1.611 and 1.527kg, and the average number of eggs laid and the average egg weight in the first laying year were 262.4 and 268.5, and 55.30 and 59.54g, respectively. The average coefficient of egg shape was 73.86 and 72.01 for the eggs laid by WL and D hens, respectively. The advance in days after the first egg laying or egg weight seemed to have no effect on egg shape. However, when phenotypic correlation was estimated between egg weight and length or width of the eggs, it was 0.858 and 0.878 in the WL eggs, and 0.894 and 0.858 in the D eggs. A low or hardly noticeable correlation was present between egg weight and shell-thickness of the egg (r=-0.004 and -0.051 in the WL and D eggs, respectively), the height of egg yolk (0.375 and 0.315), the height of egg albumen (-0.083 and -0.008), and the Haugh unit (-0.284 and -0.173). In the WL and D eggs, a close correlation was shown between egg weight and egg-shell weight (r=0.564 and 0.588, respectively), egg-yolk weight (0.786 and 0.840), and egg-albumen weight (0.838 and 0.895).

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00025974
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.16 page.89-102 (19681231)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280441.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

574 times.


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