Back
百合科鱗茎および野菜葉中の有機酸に関する研究   :   Studies on the Organic Acids in Liliaceae Bulbs and Vegetable Leaves 

作成者 柴沼, 忠三, 石井, 弘, 谷村, 正志, 北川, 信夫
作成者 (ヨミ) タニムラ, セイシ, キタガワ, ノブオ
作成者の別表記 SHIBANUMA, Chuzo, ISHII, Hiroshi, TANIMURA, Seishi, KITAGAWA, Nobuo
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 百合科5種類の鱗茎および野菜3種類の葉中に含まれる有機酸をガスクロマトグラフィーを用いてその保持時間により同定し, さらにシリカゲルクロマトグラフィーによりフラクション別に有機酸を定量した.百合科5種類の鱗茎すべてにクエン酸, リンゴ酸, ピルビン酸が多量に検出された.ガスクロマーグラフイーによる検出では, その他の酸としてコハク酸, シュー酸がどの場合にも確実に存在し, オキザロ酢酸, マロン酸, 乳酸, グリコール酸, αーケトグルタル酸, アコニット酸, 酒石酸が種類により検出された.また野菜葉については, ホーレン草の主要酸はシュー酸およびリンゴ酸でクエン酸が見られず, ミツバにおいてはシュー酸, リンゴ酸, クエン酸が主要酸であり, レタスにおいては主な酸がリンゴ酸でクエン酸が検出されない.ガスクロマトグラフィーにより検出された上記酸以外の野菜葉中の有機酸はピルビン酸, グリコール酸等であった.
Studies on the Organic Acids in Liliaceae Bulbs and Vegetable Leaves. C. SHIBANUMA, H. ISHII, S. TANIMURA and N. KITAGAWA. Faculty of Horticulture, Chiba University, Matsudo, Japan. Tech. Bull. Fac. Hort. Chiba Univ., No.17: 19-24, 1969. Organic acids in bulbs of five varieties of liliaceae and three varieties of vegetable leaves were identified on the basis of their retention data by gas liquid chromatography with 10% reoplex-400 chromosorb w column. Further more they were separated and quantitatively determined by silica gel chromatography. In all bulbs estimated, citric acid, malic acid and pyruvic acid were found to occur predominantly by silica gel chromatography. The results of gas chromatography indicated the presence of succinic acid and oxalic acid other than above three acids in all bulbs and the presence of malonic acid, lactic acid, glycolic acid, α-ketoglutaric acid, aconitic acid and tartaric acid in some bulbs. Oxalic acid and malic acid were estimated as major constituents of spinach where in trefoil oxalic acid, malonic acid predominated. In lettuce malic acid was found to be chief constituent and oxalic acid was present in relatively small amounts. It is of note that spinach and lettuce did not contain detectable amounts of citric acid. Pyruvic acid and glycolic acid other than above three acids (in the vegetable leaves) were gas chromatographically identified in these vegetable leaves.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00025978
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.17 page.19-24 (19691231)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280454.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

850 times.


Search
Related Materials in