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ハス種子の成分に関する研究 : II.タンパク質の栄養価値について   :   Studies on the Components of Lotus Seed : II. On the Nutritive Value of Protein 

作成者 信濃, 栄
作成者 (ヨミ) シナノ, サカエ
作成者の別表記 SHINANO, Sakae
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 漢方薬として輸入されている中共産ハス種子のタンパク質の栄養価値をしらべた.(1)必須アミノ酸tryptophanおよびlysine含量は他の一般食用作物の中で最も高い部類に属していた.その制限必須アミノ酸はmethionineであった.(2)全タンパク質の約72%がグロブリンであり, その消化率はペプシンで93.3%, トリプシンでは82.0%であった.また原料粉末をそのままでも食品として充分利用しうる程度の消化率を示した.アミノ酸の定量について援助して下さった農林省食糧研究所, 平宏和博士, ならびに実験に協力された後藤保彦君に感謝します.
Studies on the Components of Lotus Seed. II. On the Nutritive Value of Protein. S. SHINANO, Faculty of Horticulture, Chiba University, Matsudo, Japan. Tech. Bull. Fac. Hort. Chiba Univ., No.17: 25-28, 1969. The nutritive value of protein in lotus seed from People's Republic China, which is imported as "Chinese-Drug" on the market, was examined by amino acid component and digestibility. 1. The protein of lotus seed contained relatively large amounts of tryptophan and lysine as compared with those of general food crops from Japan, and its limited essential amino acid was found to be methionine. 2. The main protein of lotus seed was globulin and its content was ca. 72 0n total protein. The digestibility of globulin by pepsin or trypsin was 93.3%, 82.0%, respectively, and lotus seed cotyledon pulper itself was also digested to the extent of utilization as food stuff. From the results described above, lotus seed was found to be able to be utilized as nutritious food stuff.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00025979
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.17 page.25-28 (19691231)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280455.pdf
言語 日本語


Total Access Count:

507 times.


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