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米飯の揮発性カルボニル化合物について   :   Volatile Carbonyl Compounds of Cooked Rice 

作成者 綾野, 雄幸, 古橋, 樹雄
作成者 (ヨミ) フルハシ, タツオ
作成者の別表記 AYANO, Yuko, FURUHASHI, Tatsuo
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 米の炊飯時に生成する揮発性カルボニル化合物について検索を行なった.カルボニル化合物は2.4-dinitrophenylhydrazoneの誘導体にして捕集し, ガスクロマトグラフィーで定性的に調べた.同時にカラムならびにペーパークロマトグラフィーも行なった.1.各クロマトグラフィーの結果から, 米飯の揮発性カルボニル化合物にはn-capronaldehyde, n-valeraldehyde, iso-valeraldehyde, n-butyraldehydeまたはacetone, acetaldehydeおよびformaldehydeの存在が推定された.このうちn-capronaldehyde, n-valeraldehydeおよびacetaldehydeはガスタロマトグラム上でピーク面積が大きかった.2.ぬかの揮発性カルボニル化合物も米飯に含まれるものと同じものが認められた.古米のぬかではn-capronaldehydeとn-valeraldehydeのピーク面積が大きかった.3.匂い米を添加して炊飯したときの揮発性カルボニル化合物には, 普通の米飯に含まれるもの以外に新しいピークがガスタロマトグラム上に認められた.その1つはmethyl-n-butyrketoneと推察された.終りに, この実験にあたり種々御便宜を御与え下さった日本化薬株式会社に謝意を表する.
Volatile Carbonyl Compounds of Cooked Rice. Y. AYANO, and T. FURUHASHI, Faculty of Horticulture, Chiba University, Matsudo, Japan, Tech. Bull. Fac. Hort. Chiba Univ., No.18: 53-59, 1970. This experiment was carried out the carbonyl compounds in volatile of cooked rice. Carbonyl compounds were caught as 2.4-dinitrophenylhydrazone derivatives, and investigated qualitatively by gas chromatography, column and paper chromatography. As the result of each chromatography, it was found that n-capronaldehyde, n-valeraldehyde, iso-valeraldehyde, n-butyraldehyde (or methylethylketone), n-propionaldehyde (or acetone), acetaldehyde and formaldehyde existed in cooked rice. Of these carbonyl compounds, each peak area of n-capronaldehyde, n-valeraldehyde and acetaldehyde on the gas chromatogram was large. Volatile carbonyl compounds of rice bran were the same components in milled rice. Peak area of n-capronaldehyde and n-valeraldehyde on gas chromatogram was large in rice bran of storage rice (Komai). Gas chromatographic pattern of cooked rice containing 0.5(null)mell rice (Nioimai) differed from unadded rice. One new peak on the gas chromatogram was recognized, it was assumed as methyl-n-butyrketone.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00025993
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.18 page.53-59 (19701231)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280480.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

560 times.


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