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トマト果実のパーオキシダーゼについて   :   Studies on Peroxidase of Tomato Fruit 

作成者 小倉, 長雄, 川久保, 歌子, 飯島, 正, 中川, 弘毅, 竹花, 秀太郎
作成者 (ヨミ) カワクボ, ウタコ, イイジマ, タダシ, タケハナ, ヒデタロウ
作成者の別表記 OGURA, Nagao, KAWAKUBO, Utako, IIJIMA, Tadashi, NAKAGAWA, Hiroki, TAKEHANA, Hidetaro
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 1)トマト果肉中には多量のパーオキシダーゼが含有されており, 果肉のホモジネートの75, 000×gの遠心上澄に最も多く, 次に細胞壁区分に含まれ, この両区で97%を占めるが, ミトコンドリヤおよびリボゾーム区にも活性は見られた.2)パーオキシダーゼ活性は, トマトの追熟老化につれて減少する.特に可溶性区分の酵素の減少がいちじるしい.結合型の酵素は, ほぼ一定の活性を保つために, 両者の含量比は熟成度により異なってくる.3)温度を異にした貯蔵試験において, 4℃区は追熟が進まず, 酵素活性も変化なく, 高い活性を保つ.25℃区は正常な追熟がおこり, 活性は約1/10に減少する.32℃区は着色がおこらず, 色による熟度判定は出来ないが, 活性の減少度は25℃区より少なかった.4)アイソパーオキシダーゼの存在は, 抽出法の差から, 可溶性, 可溶化性, 不溶性の3種がある.電気泳動のチモグラムパターンから, 5-6種のアイソエンザイムを認めた.これらの酵素のバンドは, 追熟中に消失するものや, 増加するものがあり, パターンに変化がおこる.材料のトマトを提供して下さった本学蔬菜学および農業経営技術学研究室の皆様に感謝致します.
Studies on Peroxidase of Tomato Fruit. N. OGURA, U. KAWAKUBO, T. IIJIMA, H. NAKAGAWA and H. TAKEHANA. Faculty of Horticulture, Chiba University, Matsudo, Japan. Tech. Bull. Fac. Hort. Chiba Univ., No.19 : 55-62, 1971. (1) Peroxidase was existed in tomato fruits abundantly. Homogenate of pericarp was fractionated by succesive centrifugations at 1, 000×g, 10, 000×g and 75, 000×g, peroxidase was recovered in all fractions, especially in the supernatant of 75, 000×g and in cell walls fraction. (2) Peroxidase activity was decreased during the ripening process of fruits. Especially activity of soluble fraction in fruits, stored at 25℃, were decreased rapidly. However, stored at 4℃, peroxidase was not decreased and keeped constantly, during all storage time, because of ripening was not occured at such a low temperature. (3) At least three isoperoxidases (soluble, soluilized and bound enzyme) were identified by differential extraction procedure and five or six isoenzymes were recognized from zymogram of disk electrophoresis. It was interesting that the pattern of zymogram was changed during storage time.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00026009
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.19 page.55-62 (19711231)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280507.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

787 times.


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