Back
バラ花色の定量的な分析と花色との関係   :   Relation of Quantitative Flower Colour Measurement to the Flower Colour in Rose Cultivars 

作成者 横井, 政人, 斎藤, 規夫, 川畑, 優子, 鈴木, 省三, 平林, 浩
作成者 (ヨミ) サイトウ, ノリオ, カワバタ, ユウコ, スズキ, ショウゾウ, ヒラバヤシ, ヒロシ
作成者の別表記 YOKOI, Masato, SAITO, Norio, KAWABATA, Yuko, SUZUKI, Shozo, HIRABAYASHI, Hiroshi
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 1.主要色素成分がアントシアニンからなるバラ10品種:HT系4品種, Fl系3品種, Gr系3品種を用い, 花令を3期に分け, 花色および花色素を定量分析し, 花色変異を総合的に考察した.2.アントシアニン色素は総含有量として0〜149.6μg/cm^2, λ_<max>は515〜530nm, その吸光度は0〜4.27の範囲に出現した.また表面色の測定結果はL値36.4〜82.4, a値7.5〜52.8, b値2.1〜40.1の範囲に分布した.3.完全開花期の色素濃度と生花弁の吸収スペクトル測定から算出されるλ_<max>での吸光度との間には, 次の関係式が近似的に成り立つ.単位面積のアントシアニン量(μg/cm^2)をy, 750nmの吸光度を0とした時のλ_<max>での吸光度をxとすれば, y=0.8x^2+0.05である.4.アントシアニン色素が示すλ_<max>はシアニジンとペラルゴニジン系色素の含有比によって概略的に対応し, シアニジンでは528nm付近, ペラルゴニジンが増加するにつれて515nm付近に近づいた.5.シアニジンと共存するペラルゴニジン色素の混合比から, バラ花色の色相は次式に近似できる.色相(b/a)をHとし, 両色素の混合比(ペラルゴニジン/シアニジン+ペラルゴニジン)をZとすれば, H=0.25Z+0.155となる.本式からバラでのシアニジン系色素やペラルゴニジン系色素のみから生ずる一つのモデルの花色(色相)が算出された.前者が0.155で, 後者は0.405であった.6.完全開花期の吸光度とL値(明度)の間には概略的に相関性が認められ次式が成り立つ.L値をL, Aを吸光度とすれば, [numerical formula]である.7.アントシアニン色素の出現は, 各品種とも花令が進むにつれて単位面積当りの含有量は減少し, 初期の1/2ほどになった.ただ色変り品種, チャールストン, 明星は後期に増加した.8.上記の手法により, 花色を定量的に取り扱えば, 今後, すべての
Relation of Quantitative Flower Colour Measurement to the Flower Colour in Rose Cultivars. M. YOKOI, N. SAITO, Y. KAWABATA, S. SUZUKI and H. HIRABAYASHI. Faculty of Horticulture, Chiba University, Matsudo, Chiba, Chemical Laboratory, Meiji-Gakuin University, Tokyo and Keisei Rose Institute, Yachiyo, Chiba, Japan. Tech. Bull. Fac. Hort., Chiba Univ., No.26: 1-8, 1979. Flower colour and anthocyanin pigments contained in the petals of 10 rose cultivars (H. T. 4 cvs., Fl. 3 cvs., Gr. 3 cvs.) were measured quantitatively and qualitatively at 3 flowering stages, with chromatographic, colorimetric and spectrophotometric techniques, in order to see the relation between these quantitative measuremental data and the true flower colour. In this study, the following values and formula were obtained: a) amounts of anthocyanins ranged from 0 to 149.6 μg/cm^2 in the rose cultivars measrured; b) λ_<max> 515-530 nm; c) absorbance (O. D.) at λ_<max> 0-4.07; d) lightness at full-opened stage 36.6-77.7; e) Hunter a value 11.8-50.1; f) Hunter b value 3.4-38.9; g) y=0.8x^2+0.05 (y=anthocyanin content μg/cm^2, x=absorbance at λ_<max>; normalized to zero at 750 nm); h) H=0.25Z+0.155 (H=rose petal hue at full-opened stage=b/a; Z=ratio of pelargonidin pigment content to cyanidin+pelargonidin pigment content, μg/cm^2); i) the obtained H value for the roses containing the pelargonidin pigments 0.405 and H for the roses containing the cyanidin pigments 0.155 and j) [numerical formula] (L=lightness, A=absorbance). For a complete understanding of the flower colour, it is necessary, as this study suggests, to know not only the pigment composition containing in the flower petals, but also the quantitative colour and pigment values in addition to other biochemical and environmental factors.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00026083
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.26 page.1-8 (19790228)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280661.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

981 times.


Search
Related Materials in