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メタノール資化性酵母Candida sp. N-16のギ酸脱水素酵素の固定化とその性質   :   Immobilization and Properties of Formate Dehydrogenase from Methanol-Utilizing Yeast, Candida sp. N-16 

作成者 藤井, 貴明, 安藤, 昭一, 矢吹, 稔
作成者 (ヨミ) フジイ, タカアキ
作成者の別表記 FUJII, Takaaki, ANDO, Akikazu, YABUKI, Minoru
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 メタノール資化性酵母のギ酸脱水素酵素を精製ならびに固定化し, 得られた標品の性質を比較した.メタノールを炭素源として生育したCandida sp. N-16の細胞抽出液より, 熱処理, DEAE Sephadex A-50およびSephadex G-200を用いてギ酸脱水素酵素を約18倍に精製した.精製酵素はディスク電気泳動的に均一であった.これを臭化シアンで活性化したSepha rose 4 B を用いて固定化した。固定化による活性の回収率は約20%で, 得られた固定化酵素の比活性は0.01μmole(基質)/min/mg担体であった.NAD, ギ酸に対するKm値については, 精製酵素はそれぞれ0.056mMおよび16mM, 固定化酵素は, 0.11mMおよび19mMであった。最適pH, 最適温度については, 精製酵素はpH6.5〜8.0と50℃, 固定化酵素はpH6.8〜8.0と55℃であった.熱およびpHに対する安定性は固定化することによって増加した.
Formate dehydrogenase was purified 18-fold from Candida sp. N-16 grown on the medium containing methanol by procedures including heat-treatment and chromatographies on DEAE Sephadex A-50 and Sephadex G-200. The final enzyme preparation was homogeneous in polyacrylamide gel disc electrophoresis. Its optimum pH and temperature of the enzyme activity were pH 6.5-8.0 and 50℃. The activity was lost by treatment at 60℃ for 15 min. The Km values were found to be 16 mM for formate and 0.056 mM for NAD. The purified enzyme was immobilized by covalent bonding on Sepharore 4B, which was activated by cyanogen bromide. The specific activity of the immobilized enzyme was 0.01 unit/mg resin. The Km values were found to be 19 mM for formate and 0.11 mM for NAD. Its optimum pH and temperature were pH 6.8-8.0 and 55℃. The pH and thermal stability of the immobilized enzyme were higher than those of the native enzyme.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00026116
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.30 page.19-25 (19820325)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004280724.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

655 times.


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