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「中食」消費行動の要因分析 : 大学生を対象としたアンケート調査から   :   Consumption Behavior of Takeout Staple Foods by College Students 

作成者 石本, 秀正, 栗原, 伸一, 大江, 靖雄, 吉田, 昌之
作成者 (ヨミ) イシモト, ヒデマサ
作成者の別表記 Ishimoto, Hidemasa, Kurihara, Shinichi, Ohe, Yasuo, Yoshida, Masayuki
日本十進分類法 (NDC) 620
内容 近年, 中食は, 内食と外食に続く第3の食として消費が増加しているが, その消費行動については, ほとんど解明されていない.そこで本研究では, 大学生へのアンケート調査結果にもとづき, 弁当・おにぎり・サンドイッチなどの「中食」の消費行動について分析を行い, その要因を明らかにした.本研究の分析結果から, 利便性が中食利用の最も大きな理由であること, 男子学生の方が女子学生よりも利用頻度が高いこと, さらに自宅通学生よりも自宅以外からの通学生の方が利用頻度の高いこと等が明らかにされた.
This paper examines college students' consumption behavior of takeout staple foods such as rice bowl, rice lunch box, sandwiches based on the questionnaire survey conducted by the authors. The consumption of these foods has been increasing in a recent decade and termed as the third category of food consumption following domestic consumption and consumption at the restaurant and other food serving shops. However, very little have been known about consumption behavior of these foods. The results of this study clarified that the convenience is the first factor to purchase these foods for the college students and the male students tend to buy these foods more often than the female students. Another factor that determines the consumption is whether they live together with their family members or not. Those living apart from their homes tend to buy these food more often than those living their own home.

公開者 千葉大学園芸学部
コンテンツの種類 紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00026594
ISSN 0069-3227
NCID AN00142658
掲載誌情報 千葉大学園芸学部学術報告 Vol.54 page.65-71 (20000331)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142658/KJ00004283820.pdf
情報源 The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 日本語
著者版フラグ publisher


Total Access Count:

1764 times.


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