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Protein Kinase Cの活性化に及ぼすPhosphatidylserineの脂肪酸構成, 特に不飽和度の影響   :   The Activation of Protein Kinase C is Modulated by Unsaturated State of Fatty Acid in Phosphatidylserine of Cell Membrane. 

作成者 内田, 大学
作成者 (ヨミ) ウチダ, ダイガク
作成者の別表記 UCHIDA, Daigaku
キーワード等 不飽和度, protein kinase C, phosphatidylserine
日本十進分類法 (NDC) 490
内容 細胞膜リン脂質の脂肪酸構成は食餌や種々の病態において変化し, 細胞の機能に大きな影響を与えることが知られているが, どのような作用機構を介しているかは不明である。そこで今回, 細胞膜リン脂質の脂肪酸構成の変化により細胞内伝達系がどのような修飾を受けうるかを明らかにする目的で, 細胞内情報伝達系の中でも中心的な役割をはたしているprotein kinase C (PKC)に焦点をあてphosphatidylserine (PS)の脂肪酸構成, 特に脂肪酸の不飽和度がPKCの活性化に及ぼす影響を解析した。ラット脳の可溶性画分よりPKCの3つの分子種(PKC-α, β, γ)を分離・精製した。PSの脂肪酸構成は, 実際の生体の脂肪酸構成に準拠して, 1位の脂肪酸をステアリン酸に固定し, 2位の脂肪酸について不飽和度の異なる種々の合成PSを用意した。Triton X-100を用いたmixed micelles法にて種々の濃度のPSとdiacylglycerol (DG)を添加し, PKCの活性化に及ぼす影響を調べた。飽和脂肪酸のPSでは, いずれのPKC分子種もほとんど活性化されなかった。不飽和脂肪酸のうち, 単価不飽和脂肪酸のPSは多価不飽和脂肪酸のPSに比べPKCの活性化が弱かった。多価不飽和脂肪酸のうち, エイコサペンタエン酸のPSは, PKC-βと7において, PKCの活性化が他の多価不飽和脂肪酸のPSに比較し弱かった。これらの結果から, PKCの活性化調節のうえで2位の脂肪酸が重要であることが判明した。
Protein kinase C (PKC) has been implicated as a pivotal regulatory element in signal transduction and the activation of PKC is regulated by Ca^<2+>, phosphatidylserine (PS) and diacylglycerol (DG). Fatty acid composition of phospholipids in plasma membrane can be altered by dietary contents and some pathological conditions, and it has been well known that modification of membrane lipid composition could influence cellular function to a considerable extent. The present study has been undertaken to examine the influence of the fatty acid composition, especially unsaturated fatty acid level of PS on PKC activities. PKC-α, β and 7 were purified from rat brain. Synthetic PS which have various saturated/unsaturated fatty acids in the sn-2 position were prepared. The effects of PS and DG in the activation of PKC were investigated using a mixed micellar assay. Allthough PS with saturated fatty acid could not activate all isoforms of PKC at all, PS with monounsaturated fatty acid exerted less effect on PKC activation compared with PS with polyunsaturated fatty acid (PUFA). Among PUFA, PS with eicosapentaenoic acid was less effective on the activation of PKC compared with PS with other PUFA in PKC-β and 7. These results demonstrate that the activation of PKC is modulated by the fatty acid composition of PS.

公開者 千葉医学会
コンテンツの種類 雑誌掲載論文 Journal Article
DCMI資源タイプ text
ファイル形式 application/pdf
ハンドルURL http://mitizane.ll.chiba-u.jp/meta-bin/mt-pdetail.cgi?cd=00030108
ISSN 0303-5476
NCID AN00142148
掲載誌情報 千葉医学雑誌 Vol.74 no.5 page.383-391 (19981001)
フルテキストへのリンク http://mitizane.ll.chiba-u.jp/metadb/up/AN00142148/KJ00004218557.pdf
情報源 Chiba medical journal
言語 日本語
著者版フラグ publisher


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